poniedziałek, 25 września 2017

Ciasto ze śliwkami

Miałam ograniczać spożycie słodkich przekąsek, ale jak tu się zmobilizować, kiedy na osiedlowym ryneczku są do kupienia całe skrzynki prześlicznych węgierek, idealnych na sobotnie ciasto?
Uległam więc i powiem szczerze, że nie żałuję (od poniedziałku zero cukru!). Przez cały weekend lało jak z cebra, więc kawałek słodkiego ciasta i kubek ciepłej herbaty był jak balsam dla obolałej duszy :-) Poza tym w niedzielę z rana wybraliśmy się na grzyby, których w tym roku jest istne zatrzęsienie, więc po powrocie też trzeba było się czymś słodkim pokrzepić. I tak po blaszce ciasta zostało tylko wspomnienie...




składniki :

śliwki węgierki - 700 g
masło - 125 g
cukier - 125 g
mąka pszenna - 180 g
mąka ziemniaczana - 60 g
śmietana 12 % - 90 g
jaja - 2 sztuki
cynamon mielony - 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy - parę kropli
cukier puder - 1 szklanka
gorąca woda - 3 łyżki


Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę. Masło utrzeć z cukrem (cukier puder będzie potrzebny do lukru) do otrzymania białej puszystej masy (może to potrwać nawet pięć minut). Dodać jajka jedno po drugim dalej ucierając. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie mąki oraz kwaśną śmietanę a na sam koniec dodać parę kropli aromatu. Połączyć za pomocą szpatułki. Formę (około 25x25 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto a na wierzch ułożyć przygotowane wcześniej śliwki jedna przy drugiej, rozcięciem ku górze. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 oC przez 50 minut do suchego patyczka (z termoobiegiem temperatura może być niższa - 150 oC). Po wyjęciu ciasto przestudzić i polukrować (do szklanki cukru pudru dodać 3 łyżki gorącej wody i rozmieszać).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz