piątek, 10 marca 2017

Rolada z indyka na obiad (z suszonymi pomidorami i serem feta).

Święto Dnia Kobiet i Święto Mężczyzn, które obchodziliśmy właśnie w tym tygodniu zaowocowało specjalnym obiadkiem - roladą z indyka, z serem feta i suszonymi pomidorami. Nie muszę chyba specjalnie takiego dania wychwalać (zdjęcia mówią same za siebie), ale powiem, że za tydzień szykuję powtórkę - na specjalne życzenie mojego męża :-)

Roladę podałam z kaszą pęczak i brokułami. Do tego sos czosnkowy, w którym maczaliśmy sobie kawałki mięsa i warzyw. Moim zdaniem połączenie idealne.
Polecam!!!


składniki :

filet z indyka - 1 kg
ser feta (u mnie favita w kartonowym opakowaniu) - 1/2 opakowania czyli ok 135 g
suszone pomidory w oliwie - 1/2 słoiczka
szynka parmeńska - 10 plastrów
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól, pieprz


Pierś umyć a następnie rozciąć tak aby powstał duży prostokątny płat. Lekko naoliwić oliwą z pomidorów i oprószyć solą, pieprzem oraz czosnkiem z dwóch stron. Pomidory odsączyć z oleju a fetę pokroić w plastry. Naszykować sporą ilość wykałaczek.
Wzdłuż dłuższego boku położyć w pierwszym rządku pomidory a w drugim rządku ser. Mięso zwinąć i spiąć boki wykałaczkami. Wierzch rolady obłożyć szynką. Przełożyć do wysmarowanej oliwą z pomidorów żaroodpornej formy. Piec bez przykrycia przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180oC. Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać. (uwaga: po rozkrojeniu nie może wypłynąć sok zabarwiony na różowo - to świadczy o tym, że rolada się jeszcze nie upiekła - ale po tak długim czasie pieczenia powinna być w sam raz).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz