wtorek, 25 października 2016

Ogórki curry

Wiem, że sezon ogórkowy dawno za nami, ale właśnie wczoraj zaniosłam do pracy swoje ogóreczki w zalewie curry i poczęstowałam koleżanki, a te orzekły, że są pyszne i zdecydowanie lepsze niż sklepowe, więc zamieszczam przepis nie czekając na powrót sezonu.
Moja córka uwielbia je w hot-dogach. Ja mogę wyjadać wprost ze słoika (ale grzecznie tego nie robię). Wszyscy, oprócz psa za nimi przepadamy.
Polecam do zrobienia... za rok.


składniki :

ogórki gruntowe - 3 kg
gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe
cukier - 1,5 szklanki
ocet 10% - 1 szklanka
sól do przetworów - 2 łyżki
curry - 3 łyżki
kurkuma - 1 łyżeczka
woda - 5 szklanek

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć: 3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 1 łyżeczkę gorczycy. Ogórki układać dość ciasno "na stojąco".
Z wody, cukru, soli, octu, curry i kurkumy zagotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach. Dobrze zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz