środa, 23 grudnia 2015

Sałatka z pieczarek

Jutro Wigilia. Za oknem dziesięć stopni na plusie a w mojej kuchni pewnie ze trzydzieści. Wszystko się piecze, gotuje i smaży. Jednym słowem istny kuchenny szał! Sałatka, którą właśnie skończyłam robić, pojawi się jutro na kolacji. Jest już od wielu lat wpisana do mojej osobistej listy wigilijnych potraw. Jest bardzo smaczna i bardzo łatwa do przygotowania, a dla osób, które z osobistych przekonań nie jedzą leśnych grzybów (a są tacy!!!), obowiązkowa do wykonania :-)

składniki :

pieczarki - 500 g
jajka - 3 sztuki
majonez - 4 łyżki
ogórki konserwowe - 1/2 dużego słoika
groszek konserwowy - 1 puszka
natka pietruszki - pęczek
ocet - 1 łyżka
sól, pieprz, papryka czerwona słodka mielona




Jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać w grubą kostkę. Pieczarki umyć i obgotować w wodzie z dodatkiem jednej łyżki octu przez 10 minut ( jeśli pieczarki są bardzo małe czas gotowania można skrócić). Po ugotowaniu odsączyć na durszlaku a następnie pokroić w grubą kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Z groszku odlać zalewę. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Pieczarki, ogórki, jajka, groszek oraz natkę połączyć. Dodać majonez i przyprawy do smaku. Schłodzić w lodówce. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz