niedziela, 10 maja 2015

Chleb cebulowy z maszyny

To jeden z naszych ulubionych chlebów z maszyny. Jest mięciutki, bardzo cebulowy i długo zachowuje świeżość. W czasie wyjmowania z maszyny, mieszadła ładnie wychodzą nie dziurawiąc go, co niestety się zdarza przy innych chlebach. Niestety ma też wadę - nie pasuje do słodkich dżemów czy smarowideł ale za to z serem żółtym albo wędlinką jest doskonały.
Polecam do wypróbowania dla wszystkich co taką maszynę posiadają!

składniki :
( na chleb o wadze 1000 g)

woda - 255 ml
olej - 3 i 1/2 łyżki
cukier - 20 g
sól - 2 i 1/2 łyżeczki
mąka chlebowa (u mnie typ 550) - 640 g
drożdże suche - 1 i 1/2 łyżeczki

cebula - 130 g




Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju lub maśle klarowanym. Do pojemnika maszyny dodajemy składniki według kolejności: płynne, sypkie i drożdże (woda, olej, cukier, sól, mąka, drożdże). Nastawiamy program 13 (wyrabianie ciasta) waga: 1000 g i stopień zarumienienia skórki jaki nam pasuje. Po usłyszeniu sygnału - około 20 minut od rozpoczęcia - dodajemy podsmażoną cebulkę. Po skończonym pieczeniu, wyjmujemy z formy chleb i studzimy na kratce.

Przepis pochodzi z materiałów dołączonych do urządzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz