poniedziałek, 22 lipca 2013

Kurze wątróbki z cebulką


Wątróbki to jedno z naszych ulubionych dań. Serwuję je co najmniej raz w miesiącu. 
To bardzo pożywna, szybka i tania  propozycja na obiad. 
Warta spróbowania,szczególnie  dla tych którzy jeszcze jej nie jedli albo mają złe  wspomnienia po wątróbce cielęcej lub wieprzowej (w porównaniu z wątróbką kurzą,te są bardzo twarde).



wątróbka kurza - 50 dag
cebula - 3 sztuki
olej
mąka pszenna - 3 łyżki 
sól, pieprz








Wątróbki myjemy a następnie pozbywamy się błon i nieładnych białych części. Ma zostać samo mięsko :-)
Wkładamy do głębszej miseczki, solimy a następnie posypujemy mąką i dokładnie mieszamy tak aby mąka obtoczyła wszystkie wątróbki.
Cebulę kroimy w półplasterki.
Rozgrzewamy w rondlu lub głębszej patelni olej i wkładamy wątróbki (trzeba uważać bo bardzo pryska olej!!!!) Jak się przyrumienią dorzucamy cebulkę. Smażymy, aż cebulka się zeszkli.Wtedy dolewamy do rondla wodę - około 1/2 szklanki i dusimy parę minut, aż powstanie gęsty sos.
Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz