wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z chińskiej zupki

Zupki chińskie "z papierka" mają pewnie tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Co do tego, że należą do "śmieciowego jedzenia",  jak cała inna masa pysznych jedzonek instant, nie można mieć wątpliwości, ale mają też swoje zalety (!). Bo nie tylko da się zrobić z nich gorącą zupkę i na chwilę oszukać głód, ale można wykorzystać jako bazę do sałatki :-))
Sałatka ta zdecydowanie nie przypomina w smaku, żadnej innej. Bardzo oryginalnie wygląda i z powodzeniem nadaje się zarówno na kolację w gronie rodzinnym jak i na imprezę. Sądzę, że hitem będzie przede wszystkim wśród młodzieży, która takie zupki na wyjazdach zjada bardzo chętnie.




składniki :

zupki chińskie (łagodna i ostra) - 2 opakowania
kukurydza konserwowa - 1 puszka
ogórek zielony - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
szynka drobiowa lub konserwowa - 150 g
majonez - 4 łyżki
szczypiorek - 1/2 pęczka




Zupki chińskie przygotować według instrukcji podanej na opakowaniu (ale ciut zmniejszyć ilość wody). Ogórka oraz paprykę umyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Szynkę drobno pokroić. Do przestudzonego makaronu dodać warzywa wraz z szynką i wymieszać z majonezem. Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz