niedziela, 1 listopada 2015

Szpinakowe pankejki

Śliczne wiosenne śniadanie w pierwszy dzień listopada zupełnie się nie wyklucza! Wystarczy trochę świeżych liści szpinaku i odrobiny dobrej woli, by wstać 45 minut przed innymi :-)
Właśnie dziś, moja rodzinka miała taką małą niespodziankę. Zrobiłam dla nas zielone pankejki !
Smakowały nam wszystkim bez wyjątku, gdyż można je jeść zarówno na słodko - z syropem klonowym, miodem lub dżemem albo z wytrawnym twarożkiem i plasterkami łososia.
Polecam!!!
(przepis pochodzi ze strony ilovebake.pl)

składniki :

listki młodego szpinaku - 1 szklanka
maślanka - 1 szklanka
jajo - 1 sztuka
olej - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 1 szklanka
cukier - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól - szczypta




Szpinak umyć i osuszyć a następnie włożyć do kielicha blendera. Dodać maślankę, olej oraz jajko. Całość dokładnie zmiksować. W innym naczyniu połączyć mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.  Składniki mokre dodać do suchych. Dokładnie wymieszać. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Podawać cieple z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz