niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Mamy już drugą połowę czerwca i niestety sezon na rabarbar dobiega końca. Na jego zakończenie upiekłam ciasto - dziecinnie proste i bardzo pyszne. Doskonałe na podwieczorek do herbaty czy kawy. Przepis znalazłam oczywiście u Pani Doroty (mojewypieki.com). Jeśli jeszcze na waszych osiedlowych ryneczkach dostaniecie rabarbar, to warto pokusić się na ten wypiek.

składniki :

rabarbar - 500 g
masło - 170 g
jaja - 3 sztuki
mąka pszenna tortowa - 1 i 1/4 szklanki (do ciasta) + 1/4 szklanki (do obtoczenia rabarbaru)
cukier - 1 szklanka + 2 łyżki (do obtoczenia rabarbaru)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki

 
kruszonka :

   masło - 115 g
   mąka pszenna tortowa - 1 i 1/4 szklanki
   cukier - 3/4 szklanki




Cukier (3/4 szklanki), mąka (1 i 1/4 szklanki) oraz miękkie masło (115 g) rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka.

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. W misce wymieszać 2 łyżki cukru z 1/4 szklanki mąki i obtoczyć w tej mieszance rabarbar. Zostawić i zająć się ciastem właściwym.
Masło (170 g) oraz cukier (1 szklanka) utrzeć na puszystą masę. Do masy dodawać jaja - jedno po drugim i miksować do połączenia składników. Do miski przesiać mąkę (1 i 1/4 szklanki) dodać proszek do pieczenia i sól. Dokładnie rozmieszać.  Obie masy - suchą i maślaną połączyć za pomocą szpatułki (nie miksować) a następnie wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć rabarbar a na rabarbarze kruszonkę .
Piec w nagrzanym do 170 oC piekarniku przez 50 minut (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz