piątek, 19 grudnia 2014

przedświąteczny placek z jabłkami

Przed świętami mam całe mnóstwo roboty, ale i tak znalazłam ociupinkę czasu (bo tyle tylko trzeba) aby upiec ten placek.
Jabłka od dłuższego czasu kupujemy w ilościach hurtowych, więc były akurat pod ręką a przepis znaleziony w "Moje smaki życia" już dawno czekał na realizację.
Placek okazał się bardzo smaczny i mega prosty w wykonaniu. Pasuje zarówno na podwieczorek jak i na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Można go wzbogacić dodając żurawinę, rodzynki albo orzechy (około 1/2 szklanki).

składniki:

jabłka (duże) - 5 sztuk
cukier - 1 szklanka
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
mąka pszenna - 2 szklanki
cynamon - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
jaja - 2 sztuki
żurawina (rodzynki, orzechy włoskie) - 1/2 szklanki





Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, a następnie zasypać cukrem (dodać do niego wcześniej cukier wanilinowy) i odstawić na 30 minut.
Suche składniki (mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon i żurawina) połączyć. Jajka roztrzepać a następnie wlać do nich olej. Połączyć suche składniki z mokrymi, a następnie przelać do jabłek. Jeszcze raz całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zagrzać piekarnik do 180oC i wstawić do niego ciasto na około 50 minut - do suchego patyczka.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz