Zawsze lubiłam zupy mleczne. Przedszkolna psychoza przy śniadaniu, kiedy podawali owsiankę albo mannę na mleku, mnie nie dotyczyła :-) W lato uwielbiałam mleko z wkrojoną świeżutką bułeczką, zimą zaś coś bardziej treściwego - na przykład taką owsiankę! Przesłodzone płatki do mleka w zupełności mnie nie kręcą, zresztą kierując się zasadą zdrowo i tanio, warto wybrać w markecie płatki owsiane górskie (broń Boże nie błyskawiczne - te są już przetworzone i zawierają znacznie mniej witamin i mikroelementów) po 1,80 zł i mieć pewność, że nie ma w nich cukru i jakiś polepszaczy, a dużo błonnika i naturalnych witamin z grupy B. Poza tym zjadając takie śniadanie będziecie mega syci przez dłuższy czas.
Warto powrócić do śniadań naszego dzieciństwa i spróbować wpoić swoim dzieciom, że taka zupa mleczna jest po prostu cool!
składniki :
(na jedną dużą porcję, lub na dwie małe)
mleko - 1 i 1/2 szklanki
płatki owsiane górskie - 1/2 szklanki
cukier - 1 łyżka
sól - szczypta
Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotować około 5 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz