Według mnie, chlebek ten jest znacznie smaczniejszy i bardziej sycący od sklepowego. Nie uwierzycie, ale mojemu mężowi starczyły dwie kromki na kolację :-)
Tak więc do dzieła...
składniki:
mąka razowa pszenna - 120 g
płatki owsiane błyskawiczne - 120 g
ziarno słonecznika - 100 g
ziarno sezamu - 50 g
siemię lniane - 50 g
oliwa - 2 łyżki
woda - 500 ml
sól - 1/2 łyżeczki
Wszystkie składniki mieszamy a następnie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy ciasto - ma być gęste (ale nie twarde, ani nie lejące). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150oC. Pieczemy 10 minut. Wyjmujemy blachę i ciasto nacinamy w prostokąty (kromki). Ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz