Kocham makowiec. Kocha makowiec mój mąż i moja córka. Psu makowca nie daję, ale pewnie też by pokochał jak by zjadł :-)
Dzięki rewelacyjnemu przepisowi ze strony mojewypieki.com oraz niezawodnej maszynie do wypieku chleba, makowiec od trzech lat gości na moim świątecznym stole.
Z przepisu wychodzą trzy ogromne sztuki. Jedna krojona jest tego samego dnia - na spróbowanie. Drugą trzymam na Wigilię a trzecią sztukę wkładam do zamrażalnika i wyjmuję na Sylwestra. Mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że lepszego nie kupicie w żadnej cukierni. Wilgotny z ogromną ilością nadzienia a do tego zrobiony bez polepszaczy smaku, sztucznych barwników i innych mniej lub bardziej szkodliwych chemicznych związków! Po prostu niebo w gębie!!!
składniki :
Ciasto:
letnie mleko - 180 ml
masło roztopione - 150 g
spirytus lub wódka - 1 i 1/2 łyżki
aromat waniliowy - parę kropli
żółtka - 6 sztuk
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 6 łyżek
mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki
drożdże suche - 3 paczki (21 g)
Nadzienie :
mak - 1/2 kg
cukier - 170 g
rodzynki - 100 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 1/2 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
orzechy włoskie (grubo posiekane) - 50 g
miód/syrop klonowy - 3 łyżki
białka - 6 sztuk
aromat migdałowy - 2 łyżeczki
Polewa:
cukier puder - 1 szklanka
wrząca woda - 1 łyżka
Ciasto:
Do maszyny do wypieku chleba dodać składniki na ciasto w kolejności: mleko, wódka, żółtka, masło, sól, cukier, aromat waniliowy, mąka i drożdże. Nastawić program na wyrabianie ciasta ( u mnie program 13). Po skończonym programie ciasto wyjąć i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować na prostokąty i posmarować masą makową. Zawinąć w rolady. Każdą roladę układać na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia i luźno zawinąć. Kłaść na blachę jedna koło drugiej. Piec bez termoobiegu w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 40 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Studzić na kratce. Lekko ciepłe lukrować.
Nadzienie:
Mak zalać wrzątkiem (tak aby woda go przykrywała) i poczekać do wystygnięcia. Zemleć dwukrotnie w maszynie do mięsa. Do maku dodać cukier, rodzynki, kandyzowana skórkę, aromat, cynamon, miód lub syrop klonowy, posiekane orzechy włoskie oraz masło. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową.
Tak zrobiona masą makową smarować gotowe płaty ciasta.
Polewa :
Do szklanki cukru pudru dodać wrzącą wodę i dobrze rozmieszać. Gotowym lukrem polać ciasto.
Uwaga: cały przepis do wykonania bez maszyny do wypieku chleba znajdziecie na stronie www. mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz