Mój mąż określił tą zupę jako "trochę inna kartoflanka". Ale, że kartoflankę lubi więc i tą zupę zjadł ze smakiem. W internecie mnóstwo jest przepisów na zupę cukiniową. Większość z nich w swoim składzie nie ma ziemniaków, ale wydawało mi się, że taka zupka nie będzie zbyt treściwa ( drugiego dania nie planowałam ) i niestety zaraz po niej będziemy znów głodni. Zdecydowałam się na przepis z ziemniakami - no i wyszła kartoflanka! Można spróbować - szczególnie teraz - kiedy sezon na cukinie właśnie się zaczął.
składniki :
cukinia - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
czosnek - 2 ząbki
ziemniaki - 5 sztuk
jogurt naturalny lub śmietana - 1/2 szklanki
olej/oliwa - do smażenia
sól, pieprz
bazylia (niekoniecznie)
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cukinię umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ziemniaki i smażyć parę minut intensywnie mieszając. Dodać cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić ok 5 minut. Warzywa zalać wodą ( na początek ok 1 l) i gotować ok. 30 minut. (Wodę można dolewać jeśli stwierdzicie, że jest jej zdecydowanie za mało). Zupę zmiksować blenderem. Rozlać na talerze. Udekorować jogurtem lub śmietaną. Posypać bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz