składniki :
suche :
mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wiórki kokosowe - 1 szklanka
sól - szczypta
mokre :
masło (temperatura pokojowa) - 180 g
jaja - 3 sztuki
cukier - 3/4 szklanki
maślanka - 3/4 szklanki
borówka amerykańska - 250 g
cukier puder - 2 łyżki
Borówki umyć i pozostawić na sicie do wyschnięcia. Suche składniki dokładnie wymieszać. Masło wraz z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jaja i dalej ucierać. Do "mokrej "masy dodawać na przemian maślankę i masę "suchą". Nie ucierać mikserem - delikatnie połączyć składniki szpatułką lub łyżką. Formę do ciasta ( u mnie 30x26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać surowe ciasto (jest dość gęste!) i posypać owocami. Piec w nagrzanym do 150 - 170 oC piekarniku przez 35 minut do "suchego patyczka". Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz