składniki :
żeberka wieprzowe (paski) - 1 kg
cebula - 2 duże
czosnek - 5 ząbków
ocet 10% - 1/2 szklanki
miód - 4 łyżki
koncentrat pomidorowy - 1/2 dużego słoiczka
olej
sól, pieprz
Żeberka umyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 1/2 godziny.
Rozgrzać w głębokim rondlu olej i podsmażyć na nim mięso ( na rumiano). Przekładać do żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka, usmażyć na tłuszczu po żeberkach. Dodać miód, ocet i koncentrat. Wymieszać i chwilę razem dusić. Na koniec dodać sól i pieprz. Sosem zalać żeberka. Przykryć naczynie i włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 170oC ). Piec przez 1 1/2 godziny. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz