Okazała się przebojem niejednej imprezy i świąt. Mimo, że jest z kurczakiem nie wydaje się" ciężka", pewnie za sprawą dość sporej ilości kapusty pekińskiej. Majonez, ketchup i przyprawa gyros doskonale ze sobą współgrają tworząc wyśmienity sos. Jeśli jeszcze nigdy jej nie jedliście gorąco zachęcam do spróbowania. Wykonanie nie jest kłopotliwe, składniki też nie są z "górnej" półki a efekt końcowy wychodzi bardzo smakowity...
składniki :
pierś z kurczaka - 1 pojedyncza
ogórki konserwowe - 3 sztuki średniej wielkości
kukurydza konserwowa - 1 puszka
kapusta pekińska - 1/2 główki
ketchup
majonez - 1/2 słoiczka
przyprawa gyros
olej
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paski, posypać przyprawą gyros i usmażyć na oleju.Przestudzić.
Ogórki pokroić w plasterki, kapustę umyć i poszatkować a kukurydzę odsączyć z zalewy.
W szklanej misie na dno rozłożyć kurczaka i polać go ketchupem. Następnie poukładać pokrojonego ogórka plasterek obok plasterka i posmarować delikatnie majonezem. Na majonez rozłożyć kukurydzę i połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej. Znów posmarować majonezem. Ostatnią warstwę stanowi druga połowa kapusty. Sałatkę koniecznie schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Podawać z pokrojoną bagietką.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz