My też ją lubimy, więc w sezonie bardzo często taką przekąskę podaję. Przyjemnie słodka z masełkiem i odrobiną soli zaspokaja apetyt na "małe co nieco", a ponadto jest zdrowa!
Na straganach już wkrótce będzie jej sporo, więc nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sobie taki nadmorski przysmak pod własnym dachem.
Składniki :
kolba kukurydzy - 1 sztuka na osobę
cukier - 1 łyżeczka
masło prawdziwe - parę wiórków na kolbę
sól
Kukurydzę obieramy z z liści i nitek, myjemy i wkładamy do garnka napełnionego wodą. Dodajemy do wody cukier, wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia ale nie wyjmujemy kukurydzy, tylko czekamy jeszcze kolejne 15 minut. Gotową kukurydzę wykładamy na talerze, kładziemy na niej wiórki masła i posypujemy solą. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz