Proste "chłopskie" danie na letni obiad. Wielkiego kłopotu z przygotowaniem nie ma - trzeba tylko umiejętnie fasolkę obrać z łyka, a potem na wrzątek i po 20 minutach można się zdrowo opychać!
Polecam z bułeczką tartą podsmażoną na masełku. Pycha!
Składniki :
fasolka szparagowa (zielona lub żółta) - 1 kg na 3 osoby
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
sól
Fasolkę szparagową najpierw obieramy z łyka, potem myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości, czyli około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą . Podsmażamy, do zarumienienia się bułki. Wykładamy fasolkę na talerze i okraszamy bułeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz