Gęsta, pożywna, szybka w wykonaniu a przy tym tania. Zupa ryżanka jest przygotowywana w moim domu dość często. W porze zimowej robię ją na kurzych skrzydełkach, latem dodaję przetarte świeże pomidory a kiedy mi się bardzo spieszy gotuję ją tylko na bulionie z "kostki".
Składniki:
włoszczyzna - 1/2 lub 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 małego selera
ryż - 4 spore łyżki
bulin z kostki - 1 szt lub 4 skrzydełka kurczaka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki lub przetarte świeże pomidory
przyprawy - 2 x ziele angielskie, 1x liść laurowy, sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
Jeśli robimy zupę na skrzydełkach - musimy ugotować z nich wywar ( skrzydełka z wodą i przyprawami ), aż skrzydełka będą miękkie. Mięsko wyjmujemy - oddzielamy od kości lub zostawiamy ,będzie na drugie danie.
Jeśli gotujemy uboższą wersję to do garnka z bulionem wkładamy poszatkowaną włoszczyzną z przyprawami i czekamy aż się zagotuje. Po zawrzeniu dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. (zupa znacznie się zagęści). Na koniec dodajemy koncentrat lub przetarte pomidory. Całość doprawiamy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną natką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz