Młoda kapusta to majowy kulinarny hit co roku. Jemy ją samą z chlebem, albo tylko z ziemniaczkami. Smak jest rewelacyjny. Kłopotu z przygotowaniem nie ma prawie żadnego - gotuje się błyskawicznie no i cenowo danie jest rewelacyjne :-)
Składniki :
kapusta młoda - 1 główka
boczek lub smalec ze skwarkami
cebula - 1 sztuka
koperek - pęczek
przyprawy - cukier, sól, pieprz, ocet
Kapustę przekrawamy na 4 części, żeby było nam wygodnie szatkować. Szatkujemy, płuczemy na durszlaku. Wkładamy do garnka i podlewamy małą ilością wody. Dusimy pod przykryciem, aż kapustka zmięknie, ale pozostanie nadal jędrna. (często należy więc ją sprawdzać). Jeśli będzie już w sam raz wylewamy wodę w której się gotowała. Do garnka zaś dodajemy przyprawy (ja daję na "smaka", ale proponuję dodać po 1 łyżeczce wszystkiego a potem doprawiać według swojego gustu).
W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę
(lub roztopić smalec ze skwarkami wraz z posiekana cebulką. Dodać do kapustki. Przemieszać. Na sam koniec posypać potrawę posiekanym koperkiem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz