Pierożki można podać na ciepłą kolację albo jako ciepłą przystawkę na imprezie - bardzo ładnie wyglądają, wspaniale smakują i nie trzeba ich wiele zjeść, żeby poczuć się najedzonym.
składniki :
mąka pszenna tortowa - 350 g
jaja - 3 sztuki (2 sztuki do ciasta a 1 sztuka do posmarowania przed pieczeniem)
masło - 150 g
sól - szczypta
ser feta (u mnie favita) - 300g
zielone i czarne oliwki - 5 łyżek
śmietana lub jogurt naturalny - 2 łyżki
pieprz - szczypta
czarnuszka lub kminek - szczypta
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 2 jajka i sól. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Oliwki odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Fetę połączyć ze śmietaną (lub z jogurtem) a następnie dodać oliwki i pieprz.
Gotowe ciasto rozwałkować dość cienko i kroić na kwadraty. Na każdym nałożyć porcję nadzienia, składać na pół i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Trójkąciki smarować roztrzepanym jajkiem. Można z wierzchu posypać czarnuszką lub kminkiem. Piec w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 15-20 minut (z termoobiegiem)
Podawać z dipem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz