Dzięki prostemu przepisowi w dwadzieścia minut mam całą górę pysznych ciasteczek. Pychota.
składniki :
masło lub margaryna - 120 g
cukier - 1/2 szklanki
jajo - 1 sztuka
sól - szczypta
mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
wiórki kokosowe - 1 i 1/4 szklanki
drobinki czekoladowe - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat waniliowy - parę kropel
Margarynę lub masło (musi być w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy jajo i szczyptę soli i dalej ucierać. Wsypać mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy. Dokładnie zmiksować. Do masy wmieszać drobinki czekoladowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać porcje ciasta w niedużych odstępach od siebie. Lekko spłaszczyć i piec w nagrzanym piekarniku (170oC) przez 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Gotowe ciasteczka wystudzić na kratce.
Przepis pochodzi ze strony Mojewypieki. com.
Zmniejszyłam w swoim przepisie tylko ilość cukru - ciasteczka wg Pani Doroty były dla mnie zbyt słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz