Ten przepis polecam wszystkim miłośnikom bardzo popularnej rybnej konserwy - paprykarzowi. Robiony w domu jest sto razy lepszy od kupnego i sto razy tańszy (z podanych składników wychodzi go dość sporo). Poza tym mamy pewność, że nie zjadamy rybich resztek i że w ogóle ryba w konserwie się znajduje ;-)
Według mnie, to jedna z lepszych past kanapkowych robionych w moim domu. Polecam!
składniki :
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
marchew - 3 sztuki
cebula - 3 sztuki
czosnek - 3 ząbki
ryż biały - 45 g
koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
sól, pieprz, papryka mielona słodka
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej dodajemy warzywa i dusimy, aż lekko zmiękną. Przekładamy do ryżu wraz z odcedzonym tuńczykiem i koncentratem pomidorowym. Całość przyprawiamy i mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz