składniki :
śledzie a'la matias - 4 płaty
cebula - 1 sztuka
rodzynki - 80 g
orzechy włoskie posiekane - 1 garść
olej rzepakowy lub ryżowy - 1/3 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
musztarda - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
ziele angielskie - 2 sztuki
Śledzie moczyć przez godzinę. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli. Dodać pozostały olej, miód, rodzynki, cynamon, ziele angielskie i orzechy. Całość smażyć przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić. Na koniec dodać musztardę i wymieszać. Wymoczone śledzie pokroić w paski. W słoju na dnie ułożyć warstwę śledzi a na nie część marynaty. Układać w ten sposób składniki, aż do wyczerpania. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.
Przepis znalazłam na : zpierwszegotloczenia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz