składniki :
kasza jaglana - 1/2 szklanki (suchy produkt)
wrząca woda - 1 szklanka
jaja - 3 sztuki
olej rzepakowy - 50 ml
śmietana kremówka 30% - 1/2 szklanki
kakao - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. W między czasie wsypać kaszę na sitko i pod strumieniem bieżącej zimnej wody dość długo ją płukać. Następnie przelać wrzątkiem ( pamiętać, że jedna szklanka wrzątku jest potrzebna do gotowania kaszy). Tak przygotowaną jaglankę wsypać do wrzątku i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż cała woda zostanie przez kaszę wchłonięta. Wystudzić a następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 16x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 45 minut. Po przestudzeniu kroić na kwadraty.
Smacznego :-)
Uwaga : dzięki dokładnemu płukaniu kaszy pozbędziemy się charakterystycznej goryczki, która popsułaby smak potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz